Hasznosságok - receptek

» Narancsos és chilis-narancsos karamell csokoládéval

Az alábbi recept a Csehország nem csak Prága netmagazin hasábjain jelent meg:

Újra kinyitottuk boszorkánykonyhánk ajtaját és némi kísérletezésbe kezdtünk a hétvégén. Komolyan megihletett bennünket a Český Krumlov városában készülő arany színű, édes és illatos csodás karamell, amely a Kalkuš család kézműves módszerekkel készülő, adalék és színezőanyag-mentes minősített, és különböző csehországi díjakat is elnyert karamellje.

Mivel nem találkoztunk még hozzá hasonló termékkel, így egy kis fejtörést okozott, hogy miként használjuk fel alapanyagként. Előrebocsátjuk, hogy a krumlovi karamell nagyon jól vizsgázott, és a vele készített narancsos-csokis karamell a családunk körében végzett kóstoltatás során egyértelműen nyert a hagyományos módon elkészített karamelles változattal szemben. A finomság készítőjeként is örömmel mondhatjuk, hogy a krumlovi kész karamellel sokkal egyszerűbb, gyorsabb és könnyebb volt megalkotni a most következő ínyencséget, amely karácsonyi ajándékként is igazán eredeti és kiváló lehet.

Mivel a krumlovi karamellből több ízesítést is készítenek, így ezt a vajas-csokis karamellt akár chilis vagy kávés ízbeütéssel is megkóstolhatjuk. Mi egyből a közepébe vágtunk, és a chilis karamellt próbáltuk ki az originál mellett. Érdemes kipróbálni!

Az alábbi hozzávalókból a fotókon látható mennyiséget kaptuk, ha többet szeretnének készíteni, akkor növeljék az adagokat a megfelelő mértékben.

Hozzávalók:
2 x 75 ml cukrozott sűrített tej (konzerv dobozos)
2 x 15 g vaj
50 ml original krumlovi karamell
50 ml chilis krumlovi karamell
2 x 25 g jó minőségű étcsokoládé
bio narancs héj ízlés szerint (1/2 friss narancs reszelt héja vagy szárított narancshéj)

Elkészítés:

A kétféle ízesítésű vajkaramellt egymás után, külön készítsük el. Mivel néhány perc alatt elkészülünk velük, ezért a formákat kenjük ki előre néhány csepp étolajjal. Olvasszuk fel a vajat, öntsük hozzá a sűrített tejet és a karamellt, majd melegítsük közepes lángon kb. két percig. Ezt követően adjuk hozzá a kis darabokra tördelt csokoládét és állandó keverés mellett olvasszuk fel benne. Ha ezzel is megvagyunk, vegyük le a tűzről és keverjük bele a narancshéjat. Már adagolhatjuk is a formákba. A tetejét simítsuk el és tegyük hűvös helyre. Másnap vegyük ki a formából. Ha azonnal fogyasztjuk, tálaljuk ízlésesen. Díszíthetjük a tálat folyékony karamellel és némi narancs reszelékkel. Ha többször szeretnénk használni, akkor a krémet tegyük csatos üvegbe és tároljuk hűtőben. Nagyon finom banánhoz, gyümölcsös süteményekhez, különböző kekszekhez. Izgalmas ajándék lehet, ha evőkanálnyi mennyiséget celofánpapírba csomagolunk, úgy mint egy szaloncukrot.

Még egy rövid megjegyzés: Kíváncsiak voltunk mi lehet a különbség a házi készítésű pörkölt cukros és a kész karamellel készített édesség között, ezért mindkét módon elkészítettük ezt az édességet. Elmondhatom, hogy karamell készítésben és a főzés terén sem vagyok kezdő, a saját készítésű karamellel mégis elég katasztrofális lett a végeredmény. A cukrot ugyanis sikerült olyannyira túlpörkölnöm a sűrített tejjel és a csokival, hogy a vaj végül kicsapódott belőle, így fénytelenné és egészen morzsássá vált az otthoni pörkölésű narancsos karamellem. Ráadásul a karamell készítés nagyon időigényes sportág. Mivel a cukor 100 fok fölött olvad, ezért még a hűlés során is könnyen megéghet, a készítése és a hűtése pedig meglehetősen balesetveszélyes. Így nem vitás, hogy melyik változatot fogom ezután előnyben részesíteni és ajánlani mindenkinek!